logoDirect starten

Office 365

Web add-ins: hoe je jouw werk kunt stroomlijnen in Microsoft 365

8 mei 2024

Auteur: Jana Biermann

In het tijdperk van digitale innovatie worden webtoepassingen steeds populairder en krachtiger. Een sleutelelement dat helpt bij het uitbreiden en personaliseren van de functionaliteit van webtoepassingen zijn add-ins die specifiek zijn ontwikkeld voor de toepassingen. De web add-ins.

Web add-ins vs. desktop add-ins

Web add-ins zijn softwarecomponenten die integreren met een webbrowser om extra functionaliteit of diensten te bieden. Deze add-ins kunnen worden gebruikt om de functionaliteit van de browser uit te breiden, bepaalde taken te automatiseren of de gebruikerservaring te verbeteren. Doorgaans worden web add-ins ontwikkeld met webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript. In het algemeen bieden web add-ins dezelfde voordelen als webtoepassingen. 

Ze zijn platformonafhankelijk, gemakkelijk toegankelijk, eenvoudiger bij te werken en vereisen geen lokale installatie. Web add-ins hebben ook het voordeel dat ze over het algemeen stabieler en veiliger zijn vanwege de sandboxing-technologie die ze gebruiken, zodat ze geen hosttoepassingen laten crashen of vertragen bij het starten. Veel web add-ins zijn echter nog niet vergelijkbaar met desktop add-ins qua functionaliteit.

Een desktop add-in is een extensie die specifiek is ontworpen voor desktoptoepassingen. Het kan worden geïntegreerd in softwaretoepassingen die worden uitgevoerd op desktop-besturingssystemen zoals Windows, MacOS of Linux. De meeste Microsoft-desktoptoepassingen hebben een speciale interface voor add-ins genaamd het Component Object Model (COM). Desktop add-ins worden vaak geschreven met behulp van talen en frameworks die geschikt zijn voor het desktopplatform, zoals C# voor Windows-toepassingen. Traditionele COM-add-ins kunnen niet worden geïntegreerd in een webtoepassing.

Web add-ins en desktop add-ins verschillen voornamelijk in de manier waarop ze worden uitgevoerd en weergegeven.

Evolutie van web add-ins

In de begindagen van het World Wide Web werden eenvoudige browserextensies ontwikkeld om basisfuncties uit te voeren zoals het blokkeren van pop-upvensters of het toevoegen van werkbalken. Met de komst van JavaScript werden interactieve en dynamische websites mogelijk. Dit maakte de ontwikkeling van browserextensies en widgets mogelijk die de gebruikersinteractie verbeterden.

In de jaren 2000 werden browserplug-ins steeds populairder. Door deze plug-ins werd de functionaliteit van webbrowsers aanzienlijk uitgebreid, waardoor taken zoals het afspelen van multimedia-inhoud, het opslaan van bladwijzers in de cloud en het personaliseren van browsers mogelijk werden. Met de introductie van Office-web-add-ins, zoals mogelijk gemaakt door Microsoft’s Visual Studio Tools for Office (VSTO) framework, begon een fase van integratie van web add-ins in desktoptoepassingen. Dit breidde de functionaliteit van Office-toepassingen uit en maakte de naadloze integratie van services van derden mogelijk.

In de afgelopen jaren zijn browserextensies en add-ins steeds populairder geworden, waarbij gebruikers een breed scala aan functies worden aangeboden. Deze variëren van beveiligingsextensies tot adblockers en productiviteitstools. Met de ontwikkeling van webtechnologieën zoals HTML5, CSS3 en JavaScript is het mogelijk geworden om platformonafhankelijke web add-ins te ontwikkelen. Deze kunnen werken in verschillende webbrowsers en op verschillende apparaten.

Onlangs zijn web add-ins, met name in Office-toepassingen, krachtiger en intelligenter geworden door de integratie van AI en machine learning. Dit maakt geautomatiseerd gegevens delven, intelligente suggesties en geavanceerde analyses mogelijk.

Selectie van web add-ins

De selectie van web add-ins vereist een zorgvuldige beoordeling en overweging van verschillende factoren om ervoor te zorgen dat de extensies voldoen aan de behoeften en doelstellingen van de organisatie. De volgende kwesties zijn relevant:

  • definieer duidelijk de specifieke vereisten en doelstellingen die de web add-in moet realiseren. Welke functies zijn nodig en hoe zullen ze bestaande workflows verbeteren?
  • bekijk het beveiligingsbeleid van de web add-in. Zorg ervoor dat de add-in geen beveiligingsrisico vormt en dat ze voldoet aan privacyregelgeving.
  • verifieer de compatibiliteit met de webbrowsers en toepassingen die worden gebruikt. Een web add-in moet correct werken in de gewenste omgeving zonder conflicten te veroorzaken met andere extensies of toepassingen.
  • evalueer de gebruiksvriendelijkheid en intuïtiviteit van de web add-in. Een eenvoudige en efficiënte gebruikersinterface helpt bij het verbeteren van de gebruikersadoptie en verhoogt de productiviteit.
  • bekijk beschikbare ontwikkelingsbronnen en ondersteuningsmechanismen. Het is handig om ervoor te zorgen dat de web add-in wordt ondersteund door een betrouwbaar ontwikkelingsteam en dat regelmatige updates en onderhoud worden aangeboden.
  • communiceer duidelijk de kosten en licentievoorwaarden voor de web add-in. Het is belangrijk om de totale kosten te begrijpen, inclusief eventuele verborgen kosten of upgradekosten.
  • lees de beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers of bedrijven die de web add-in al hebben gebruikt. Dit kan informatie bieden over daadwerkelijke prestaties en betrouwbaarheid.

empower® web add-ins

empower® web add-ins zijn rechtstreeks geïntegreerd in de webversies van Word, PowerPoint en Excel. Dit maakt je werk in de toepassingen gemakkelijker, consistenter en efficiënter.

empower® web add-in in PowerPoint

Met de empower® bibliotheek kun je eenvoudig een bestaande huisstijlsjabloon selecteren en gebruiken voor je presentatie. Je kunt ook de web add-in gebruiken om een volledige presentatie te maken. Selecteer eenvoudig de gewenste dia’s uit de empower® bibliotheek en voeg ze met één klik in. Of je kunt de empower® automatiseringstool gebruiken: voer de belangrijkste gegevens voor je presentatie in de wizard in en de presentatie wordt automatisch samengesteld.

empower® web add-in in Word

Je kunt ook de empower® bibliotheek gebruiken om een volledig document in Word te maken op basis van een huisstijlsjabloon. Het voordeel is dat de documenten onmiddellijk worden gemaakt in overeenstemming met merk- en wettelijke vereisten met behulp van de huidige profielgegevens. Documenten kunnen ook automatisch worden gemaakt, zoals in PowerPoint. Kies eenvoudig het juiste sjabloon en vul een kort formulier in. Meer hoef je niet te doen. Het nieuwe document is direct klaar om te worden bewerkt, te worden gedownload of naar de klant te worden verzonden.

empower® web add-in in Excel

De empower® bibliotheek is ook rechtstreeks geïntegreerd in de webtoepassing in Excel. Opnieuw kun je beginnen met een huisstijlsjabloon of pre-built dashboards gebruiken. Hiermee wordt ook de output vanuit Excel verbeterd daar waar het de integratie van de huisstijl betreft.

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant