De introductie van een presentatie wordt vaak genoemd als de belangrijkste component om de aandacht van uw publiek te trekken. Maar onderschat tegelijkertijd de afsluiting van je presentatie niet! Een sterke afsluiting zorgt er namelijk voor dat je boodschap blijft hangen, dat deze motiveert tot actie en dat er een blijvende indruk achterblijft.
Een goed gekozen afsluiting kan net dat extra zetje geven waardoor je presentatie niet alleen onthouden wordt, maar ook impact maakt. In dit artikel spreken we onder meer over:
- de verschillende manieren om krachtig af te sluiten
- het belang van een persoonlijke touch
- het gebruik van visuele en verbale technieken
- het belang van de huisstijl in de presentatie
- het stellen van een laatste, prikkelende vraag
Een krachtige presentatie: welke structuur hou je aan?
Voordat je alle focus verlegd op de afsluiting van de presentatie, is het van belang om een duidelijke structuur op te zetten die je verhaal ondersteunt en het publiek stap voor stap meeneemt. Normaliter bestaat een presentatie uit drie hoofddelen: de introductie, de kern en de afsluiting.
In de introductie draait alles om het trekken van de aandacht van je publiek en het introduceren van het onderwerp. Dan kom je tot de kern van de boodschap, waarin concreet de belangrijkste punten worden besproken. Zorg er hier voor dat de kern logisch is opgebouwd en aansluit bij wat je in de introductie hebt beloofd.
De afsluiting is hét moment om je nogmaals boodschap krachtig samen te vatten, de belangrijkste punten te herhalen en een blijvende indruk achter te laten. En daarmee is het dus HET moment om impact te maken.
De verschillende manieren om krachtig af te sluiten
Je kunt op verschillende manieren op een krachtige manier afsluiten. Afhankelijk wat bij je past, maar ook wat bij het onderwerp van de presentatie past. Je kunt u onder andere kiezen uit de volgende 5 afsluittechnieken:
1 – Stimuleer interactie
Interactie is altijd een krachtige manier om je publiek te betrekken en hun aandacht vast te houden. Je kunt op verschillende manieren voor interactie zorgen. Door een pakkende vraag te stellen, een gezonde discussie op te zetten of door het publiek uit te nodigen om hun ervaringen te delen.
2 – Spreek het publiek direct aan
Door het publiek in de afsluiting persoonlijk aan te spreken, creëer je een gevoel van betrokkenheid en urgentie. Denk aan een afsluiting als: ‘Wat kunt u morgen al doen om hiermee aan de slag te gaan?’ of ‘Bedenk eens voor uzelf wat u vandaag kunt veranderen in uw dagelijkse routine.’
3 – Laat de kernboodschap nog eens terugkomen
Uiteindelijk draait de presentatie om het overbrengen van de kernboodschap. Zeker wanneer je een relatief lange presentatie geeft, bestaat de kans dat de kern van de boodschap een beetje uit het oog verloren raakt. Door aan het einde van je presentatie de kern nogmaals te herhalen, zorg je ervoor dat deze duidelijk in het geheugen van je publiek blijft hangen.
4 – Eindig met een eigen ervaring
Overtuigingskracht begint met authenticiteit. Door te eindigen met een eigen ervaring, laat je zien dat je niet alleen theorieën of ideeën deelt, maar dat deze ook écht een rol hebben gespeeld in je leven of in je werk.
5 – Maak werk van de presentatie
Gebruikt je een PowerPoint presentatie? Zorg er dan voor dat de huisstijl correct wordt toegepast, in stijlvolle sheets die op elkaar aansluiten. Met empower® Content Creation kun je eenvoudig en flexibel overtuigende dia’s maken. Honderden beschikbare templates wijzen je alvast de weg. Zo duur het beduidend minder land om een goede presentatie te maken, kun je je voor de volle 100% op de inhoud concentreren en in de kans groter dat je publiek echt kunt overtuigen.
Neem gerust contact met ons op wanneer je meer wilt weten over empower® Of klik hier wanneer je direct wilt starten!
Het belang van een persoonlijke touch
Een statische presentatie is voor niemand waardevol. Voor de mensen waarvoor je spreekt niet, maar ook voor jezelf zal het minder voldoening geven wanneer de presentatie toch niet zoveel impact heeft. Zorg dan ook voor de persoonlijke noot. Begin de presentatie met een introductie van jezelf, benoem wat de bevindingen voor je hebben betekend of start en eindig met een persoonlijke anekdote.
Het gebruik van visuele en verbale technieken
De kracht achter de boodschap wordt sterker met effectieve visuele en verbale technieken die je verhaal ondersteunen. Denk hier aan ondersteunende statistieken, infographics en grafieken die complexe gegevens op een begrijpelijke manier presenteren.
Maar ook een open houding, heb een actieve lichaamstaal en zoek oogcontact met je publiek. Dit zijn essentiële attitudes die ervoor zorgen dat je een verbinding tot stand brengt met je publiek.
Denk om je huisstijl
Wanneer u presenteert voor een nieuwe klant, een potentiële investeerder of voor een intern team, is het belangrijk dat de gehele presentatie de stijl van je onderneming uitdraagt. Je wilt namelijk dat je presentatie een consistente en professionele uitstraling heeft die aansluit bij de waarden en identiteit van je organisatie. Denk aan de kleuren, het logo, de lettertypes en de visuele effecten.
empower® Slides helpt je daarbij! Je kunt snel, gemakkelijk en efficiënt PowerPoint presentaties maken, die automatisch in de correcte huisstijl staan. Sterker nog, empower® checkt voordat je de presentatie wilt opslaan, of alles conform huisstijl is. Je kunt ervoor kiezen of je enkel de visuele aspecten wilt toetsen (en verbeteringen wilt voostellen) of dat je ook de corporate tone of voice wilt controleren en verbeteringen wilt aandragen. Zo draagt de software bij aan de inhoudelijke kwaliteit van je presentatie.
empower® biedt kant-en-klare templates, slides, grafieken, landkaarten, tabellen en pictogrammen om snel ‘up and running’ te zijn.
empower® biedt heel veel functies die PowerPoint standaard niet biedt. Zoals een geïntegreerde flexibele bibliotheek, waardoor templates, slides, foto’s, tabellen, grafieken en pictogrammen razendsnel gevonden kunnen worden. Alle content is altijd up-to-date en direct klaar voor gebruik. Sterker nog, deze content is ook beschikbaar wanneer je offline bent!
Het stellen van een laatste, prikkelende vraag
Terug naar je presentatie: we schreven in dit artikel al eens over de stimulans om interactie te creëren met je publiek. Het stellen van een laatste, prikkelende vraag aan het einde van je presentatie kan deze interactie verder bevorderen. Deze vraag kan het publiek aanzetten tot nadenken en hen motiveren om actie te ondernemen, verder met je in zee te gaan of om hun eigen ideeën te heroverwegen. Daarom hierbij onze vraag aan jou:
“Wat heb je uit deze blog geleerd, dat je morgen in je presentaties gaat toepassen?”