Auteur: Carola Schulz
Marketing verandert voortdurend. Maar ook merkcommunicatie ondergaat snelle ontwikkelingen. Niet zo heel lang geleden was merkcommunicatie uitsluitend via radio, televisie, krant, tijdschriften of via billboards. Vandaag de dag gaat het meer en meer om digitale communicatie.
Niet alleen is communicatie gedigitaliseerd, maar ook de marktdynamiek is veranderd. Het motto vandaag is: sneller, op maat gemaakt en interactiever. Bedrijven kunnen en moeten snel reageren op hun omgeving en de concurrentie om relevant te blijven. In deze blog bespreken we onder meer:
- Statische vs. dynamische branding
- Dynamische branding in theorie
- Voordelen van dynamische branding
- Voorbeelden van succesvolle dynamische branding
- Hoe je de controle behoudt over dynamische branding
Wat is dynamische branding?
Dynamische branding biedt bedrijven de mogelijkheid om flexibele aanpassingen te maken die inspelen op de concurrentie en de markt. Het is een waardevolle methode van branding, vooral als het gaat om visuele branding. Hiermee kunnen bedrijven zich continu onderscheiden van de concurrentie en tegelijkertijd waardevolle relaties opbouwen met doelgroepen.
Vergelijk het met een boom. De wortels zijn permanent en stevig verankerd, net zoals de fundamentele waarden en visie van een bedrijf dat zouden moeten zijn. De stam vertegenwoordigt de combinatie van tools en software die worden gebruikt om deze waarden naar het publiek te communiceren.
De takken en bladeren staan voor het flexibele deel van de branding. Takken kunnen in alle richtingen groeien, terwijl bladeren zich snel kunnen aanpassen aan externe omstandigheden.
Hoewel dynamische branding al meer dan tien jaar bestaat, blijft de relevantie ervan toenemen. Steeds meer bedrijven omarmen dit principe.
Statische vs. dynamische branding
Als dynamische branding als een boom is, dan is statische branding meer een betonnen structuur. Het laat geen ruimte voor flexibiliteit of gepersonaliseerde branding. Als een bedrijf wil reageren op de concurrentie of de markt, is rebranding meestal de enige optie. En dat kost tijd en geld. Bij statische branding gaat het meer om het tijdloos vertegenwoordigen van het bedrijf dan om te reageren op de ontvangers van de boodschap.
Bij dynamische branding draait het in de eerste plaats om de visuele identiteit van een merk. Veel bedrijven die vertrouwen op statische branding hebben slechts twee verschillende logo’s: één voor lichte achtergronden en één voor donkere achtergronden.
Gepersonaliseerde dynamische branding daarentegen omvat:
- een keuze aan logo’s
- verschillende kleuren
- verschillende typografieën
- diverse grafische elementen
- diverse afbeeldingen
- modern taalgebruik
Een voorbeeld van hoe een dynamische brand er voor jou uit zou kunnen zien, is als volgt:
Niet alle elementen van een merk zijn volledig dynamisch. Er moet ook nog herkenningswaarde zijn. De kunst is om brandingelementen te creëren die zowel flexibel als uniek genoeg zijn, zodat klanten deze met jouw bedrijf associëren.
Voordelen van dynamische branding
- Merkconsistentie die nog steeds ruimte laat voor creativiteit
- Nieuwe doelgroepen aanboren doordat je branding meer mogelijkheden biedt voor nauwkeurige targeting en voor het gericht benaderen van je marketingcampagnes via maatwerk
- Meer en betere kansen om de waarden van je bedrijf over te brengen naar je doelgroepen
- Geen noodzaak om het wiel opnieuw uit te vinden als je statische logo niet past bij een reclamecampagne of het medium waarop het verschijnt
- Flexibiliteit in wereldwijde merkuitbreiding om je branding aan te passen aan verschillende landen en culturen
3 voorbeelden van succesvolle dynamische branding
We benoemen graag drie voorbeelden van succesvolle dynamische branding waarbij het merk op een aangepaste manier aan klanten wordt gepresenteerd. Je kent er waarschijnlijk al een paar van:
Een paar jaar geleden voerde Google een “Doodle Concept” in. Wanneer je de zoekmachine opent, verandert het klassieke logo op bepaalde dagen of voor bepaalde evenementen.
Let op dat Google in deze doodles altijd dezelfde woordkeuze en meestal ofwel de bedrijfs kleuren of het standaard lettertype gebruikt om herkenningswaarde te garanderen. Hier zijn voorbeelden van de doodles voor Halloween.
Warner Brothers
Iedereen die de Harry Potter-films heeft gezien, zal zich herinneren hoe het Warner Brothers-logo met iedere film verandert. Het is van film tot film aangepast om elke film met zijn uiterlijk te weerspiegelen.
Het logo zelf bleef altijd hetzelfde, maar de kleuren en grafische elementen rond het logo werden gedynamiseerd, zodat de herkenningswaarde behouden bleef.
AOL
In 2005 gaf AOL de opdracht aan ontwerpbureau Wolff Olins om een nieuw logoconcept te ontwikkelen. Het resultaat is te zien in de volgende afbeelding. Ook hier blijven de woordkeuze en typografie hetzelfde, maar bieden de kleurkeuze en grafische weergave veel ruimte voor creativiteit.
Hoe je de controle over jouw dynamische branding behoudt
Met onze empower® Brand Control-oplossing als een Microsoft Office-add-in kun je gemakkelijk jouw merk assets zoals sjablonen, logo’s en grafieken bijhouden. We verankeren je merkstijl gids rechtstreeks in Office-toepassingen zodat je medewerkers er snel en eenvoudig toegang toe hebben. Dit zorgt voor merkconsistentie in je hele bedrijf en geeft je medewerkers de vrijheid om branding op de juiste manier in hun documenten toe te passen – zonder extra inspanning. Onze oplossing helpt je medewerkers zelfs tijd te besparen bij het werken in Microsoft Office! Verschillende PowerPoint-ontwerpen kunnen bijvoorbeeld met een enkele klik worden toegepast.
Tegelijkertijd stelt onze empower® Content Enablement-oplossing je in staat om rechtstreeks vanuit je Office-documenten toegang te krijgen tot afbeeldingen, logo’s en sjablonen en deze door het hele bedrijf te verspreiden. Het resultaat is nieuwe documenten in een oogwenk en altijd in overeenstemming met je merk!
Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Neem contact met ons op en ontdek hoe empower® je kan ondersteunen bij het implementeren van je dynamische branding!